Allergietesten

Om te weten waardoor je een allergische reactie krijgt, kan je bij de dokter een allergietest doen. Om meer te weten te komen over welke allergie je misschien hebt, stelt de dokter jou of jouw ouder(s) een paar vragen. De vragen kunnen zijn:

  • Komen er in jouw familie allergieën voor?
  • Wanneer heb jij last van een allergie en waar voel jij dat dan?
  • Wat eet jij allemaal? (Soms kan je allergisch zijn voor bepaald eten.)
  • Gebruik je medicijnen?
  • Heb je huisdieren?

Nadat de dokter jou of jouw ouders vragen heeft gesteld, gaat de dokter soms een aantal testen doen om erachter te komen welke allergie je hebt. Deze testen zijn een huidtest of een bloedtest.

Bij een huidtest wordt vastgesteld voor welke stoffen jij allergisch bent. Er worden kleine krasjes gemaakt in de huid waarop het stofje wordt gedruppeld waarvan de dokter denkt dat jij er misschien allergisch voor bent. De stoffen moeten ongeveer 15 minuten inwerken, als er dan een bultje op de huid ontstaat, is er sprake van een allergische reactie. In totaal duurt het onderzoek een half uur.

Bij een bloedtest wordt er wat bloed afgenomen om te kijken of er allergische stoffen aangetoond kunnen worden. Als de huidtest of een bloedtest niet duidelijk zijn, wordt een zogenaamde eliminatie-provocatietest gedaan. Bij dit onderzoek krijg je bepaald eten of drinken eerst niet toegediend (eliminatie) en vervolgens weer wel (provocatie). Als de klachten verdwijnen als je bepaald eten of drinken niet krijgt en weer terugkomen als je het wel weer krijgt, dan heb je waarschijnlijk een allergie en kan de dokter een plan maken.

Wat is een allergie of een allergische reactie? Kijk op de pagina Ziektes en Aandoeningen bij de A van Allergie en de E van Eczeem.

Onderzoeken en behandelingen

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met alle onderzoeken en behandelingen.