Gastroscopie en Colonscopie

Bij kinderen worden deze onderzoeken eigenlijk altijd onder narcose gedaan. Een narcose is een speciale slaap, waardoor je niets merkt en voelt van het onderzoek.

Gastroscopie

Bij dit onderzoek kijkt de dokter via een flexibel slangetje (endoscoop) in je slokdarm, je maag en je twaalfvingerige darm. Voor dit onderzoek mag je niet eten en drinken, je moet dus nuchter zijn. Als je onder narcose bent, gaat de endoscoop via je mond naar binnen. De dokter bekijkt de binnenkant van je slokdarm en je maag via een kleine camera aan het eind van het endoscoop. Ook kan de dokter via de endoscoop stukjes weefsel wegnemen voor meer onderzoek, je voelt hier helemaal niets van. Dit weefsel wordt daarna onderzocht door een andere dokter (de patholoog). Het duurt ongeveer een week voordat die uitslagen binnen zijn.

Weetje 1:

Het slangetje is geen echt dier, maar een flexibel buisje (endoscoop) waarmee de dokter aan de binnenkant van jouw maag en darmen kan kijken wat er aan de hand is.

Weetje 2:

Een patholoog is een dokter die lichaamscellen onder een microscoop (een heel sterk vergrootglas) bekijkt en dan goed kan zien of de cellen ziek of gezond zijn. Dat helpt de dokter om uit te zoeken wat je mankeert.

Wil je weten hoe een narcose in zijn werk gaat? Dat kun je hier bekijken.

Colonoscopie

Als je dit onderzoek moet ondergaan, mag je niet eten en drinken en moeten je darmen helemaal leeg zijn. In je darmen wordt altijd poep gemaakt, want zolang je eet, maak je poep. Maar door de poep kan de dokter niet goed naar de binnenkant van je darmen kijken, dus daarom krijg je een darmvoorbereiding. Een darmvoorbereiding zorgt ervoor dat je heel veel gaat poepen en je darmen mooi schoon worden. De dokter of verpleegkundig specialist legt je ruim van te voren uit hoe dit in zijn werk gaat. Gelukkig kunnen de meeste kinderen dit thuis doen met een medicijn wat de dokter voorgeschreven heeft.

Bij dit onderzoek kijkt de dokter via een flexibel slangetje (endoscoop) in je darmen. De endoscoop gaat via je billen (anus) naar binnen. De dokter bekijkt de wand en de binnenkant van je darmen via een kleine camera aan het eind van de endoscoop. Ook kan de dokter stukjes weefsel wegnemen voor meer onderzoek, hier voel je helemaal niets van. Dit weefsel wordt daarna onderzocht door de patholoog (zie boven voor uitleg). Het duurt ongeveer een week voordat die uitslagen binnen zijn.

Wil je weten hoe een narcose in zijn werk gaat? Dat kun je hier bekijken.

Onderzoeken en behandelingen

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met alle onderzoeken en behandelingen.