De kinderraad van ons ziekenhuis bestaat uit veertien kinderen/tieners in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. De kinderen bespreken onderling belangrijke zaken die te maken hebben met het ziekenhuis of de zorg. Tijdens de overleggen van de kinderraad zijn altijd minstens twee kinderverpleegkundigen, één pedagogisch zorgverlener en een kinderarts aanwezig. Zo krijgen zij een goed beeld van wat de kinderraad bespreekt en vindt. Ook zorgen zij er voor dat met de tips en ideeën van de kinderraad aan de slag wordt gegaan.

Wat is het doel van de kinderraad?
De kinderraad helpt ons om goed te luisteren naar kinderen in ons ziekenhuis en er voor te zorgen dat kinderen zich, naar omstandigheden, goed voelen bij ons.

Wat doet de kinderraad?
De kinderraad draagt zelf punten aan die ze in willen brengen. Ook medewerkers van het ziekenhuis zetten onderwerpen op de agenda om te bespreken en de mening van de kinderen te horen. Aan de hand van een agenda wordt overlegd. De kinderen geven hun mening over wat goed gaat en wat beter of anders kan. Als er punten zijn die verbeterd kunnen worden, geeft de kinderraad het ziekenhuis gevraagd (en ongevraagd) advies.

De leden van de kinderraad van ons ziekenhuis zijn bekend met het ziekenhuis. Ze hebben er bijvoorbeeld langere tijd gelegen of meerdere keren de poliklinieken bezocht. De kinderen zijn gedurende drie jaar lid van de raad. Na deze drie jaar of wanneer de tieners 18 jaar worden, verlaten ze de raad.

Heb je een vraag aan de kinderraad van het Maasstad Ziekenhuis of wil je ze wat melden, dan kan dat via het emailadres kinderraad@maasstadziekenhuis.nl

 

De kinderraad stelt zich voor

Ik ben Annemijn en ik ben 13 jaar. Ik zit in de kinderraad, omdat ik gevraagd ben doordat ik veel ervaring heb in het ziekenhuis. Ik heb een maagonderzoek gehad, ben meerdere keren opgenomen geweest en ik kom meerdere keren per jaar op de poli. Daarnaast heb ik onderzoeken op de nucleaire en de röntgen gehad; mri en echo.

 

Ik ben Gizem, 14 jaar en ik zit in de kinderraad omdat ik vaak in het ziekenhuis heb gelegen en hierdoor veel kan vertellen over hoe het is in het ziekenhuis. Ik heb vaak in het ziekenhuis gelegen, omdat ik de ziekte van Crohn heb. Er is ook 30 cm darm bij mij verwijderd tijdens een operatie. Ik heb ook veel onderzoeken gehad en ik kom nog steeds op de kinderpoli.

Ik ben Tippi en ik ben 11 jaar. Ik heb astma en daarom ben ik opgenomen geweest op de kinderafdeling. Ook heb ik weleens wat gebroken en kom ik regelmatig op de kinderpoli. Een leuk weetje over mij is dat ik van zwemmen houd.

 

Ik ben Ronî, 12 jaar en ik zit in de kinderraad, omdat het mij leuk leek om mee te praten over het kindvriendelijker maken van de zorg. Ik kom regelmatig naar de kinderpoli, omdat mijn darmen te langzaam werken. We zijn nu nog aan het proberen en kijken hoe we dit kunnen oplossen. Toen ik zes was heb ik ook een week in het ziekenhuis gelegen. Toen had ik een slangentje in mijn neus. Een leuk weetje over mij is dat ik op handbal zit en veel van sporten houd.

Ik ben Fleur en ik ben 15 jaar. Ik heb sinds 2011 diabetes type 1. Daarvoor kom ik meerdere keren per jaar in het ziekenhuis op de kinderpoli, voor controle. Ook heb ik op de kinderafdeling gelegen toen ik overstapte op een andere behandeling (namelijk op de pomp). Ik zit in de kinderraad, omdat het mij leuk leek om bij te dragen aan verbeteringen in het ziekenhuis op het gebied van kindvriendelijkheid. Een leuk weetje over mij is dat ik graag sport.

Ik ben Maaike en ik ben 15 jaar. Ik zit in de kinderraad, omdat ik graag tips wil geven en mijn mening wil uiten over de zorg voor kinderen. Ik kom regelmatig op de kinderpoli en ik ben een aantal keer opgenomen geweest op de kinderafdeling, omdat ik darmproblemen heb. Een leuk weetje over mij is dat ik vrolijk ben en van dansen houd.

Ik ben Bloem, 11 jaar, en ik zit in de kinderraad omdat ik graag kinderen wil helpen en blij maken. Toen ik 10 jaar was heb ik een paar nachten in het Brandwondencentrum geslapen, omdat ik brandwonden heb gehad. Een leuk weetje over mij is dat ik van dansen, tekenen en knutselen houd.

 

Ik ben Emma en ik ben 16 jaar. Ik heb een glutenallergie waardoor ik meerdere keren op de kinderpoli kom/ben geweest. Een leuk weetje over mij is dat ik hockey erg leuk vind.

 

Ik ben Sharencio en ik ben 10 jaar. Ik heb meerdere keren op de kinderafdeling gelegen en ik kom ook op de kinderpoli. Een leuk weetje over mij is dat ik erg van voetbal houd en ik ben er meestal ook goed in. In de speelkamer, op de kinderafdeling, speel ik graag tafelvoetbal, dat vind ik heel leuk.

 

Ik ben Aislinn, 13 jaar, en ik zit in de kinderraad omdat het mij een leuk idee leek om tips of mijn mening te geven. Vanaf dat ik 14 maanden oud was kom ik al in het ziekenhuis voor mijn glutenallergie. Hiervoor kom ik op de kinderpoli. In het begin kwam ik ieder halfjaar op de poli en nu nog één keer per jaar. Een leuk weetje over mij is dat ik het leuk vind om te korfballen en piano te spelen. Ook vind ik het leuk om af te spreken met vriendinnen.

Ik ben Kaatje, 16 jaar en ik zit in de kinderraad omdat het mij een mooie kans lijkt om het ziekenhuis kindvriendelijker te maken. ik heb op de kinderafdeling gelegen. Ik ben bij de KNO-arts en de kinderpoli geweest. Daarnaast ben ik drie jaar vaste patiënt bij de Bloedafname geweest. Verder heb ik een dagbehandeling gehad, ben ik bij de fysio geweest en heb ik kuren bij de Allergologie gehad.

Ik ben Chantal en ik ben 15 jaar. Ik zit in de kinderraad, omdat het Maasstad Ziekenhuis mij heel goed helpt en geholpen heeft  met mijn brandwonden. De kinderraad biedt mij een uitstekende kans om nu iets (terug) te doen voor het ziekenhuis. Door deel te nemen aan de kinderraad kan ik namelijk helpen om het ziekenhuis nog beter te maken. Begin 2016 werd ik opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis op het Brandwondencentrum (BWC). In de ruim twee weken dat ik op het BWC heb gelegen, ben ik zeer goed geholpen en verzorgd. Ik heb veel steun en aandacht gehad van de pedagogische medewerkers, verpleegsters en doctoren. Niet alleen toen ik op het BWC lag, ben ik heel goed geholpen, maar ook daarna. Zo heb ik veel gehad aan de gesprekken met de nazorg en de workshops met kinderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt.

 

Ik ben Danny, 12 jaar en ik kom uit Numansdorp. Mijn hobby’s zijn quad rijden, voetballen, computergames spelen of playstation 😉 Ik zit op het vwo en de school heet het hoeksch lyceum in Oud-Beijerland.

 

Ik ben Piene en ik ben 13 jaar. Ik kom elk jaar in het Maastad Ziekenhuis bij  een kinderarts wegens mijn chronische ziekte coeliakie. Coeliakie houdt in dat je geen gluten mag eten, mijn moeder en zusje hebben het ook dus thuis merk ik niet echt dat ik ziek ben.

Ik heb me ingeschreven voor de kinderraad omdat ik later heel graag ambulanceverpleegkundige wil worden en het mij dan leuk lijkt om al iets in een ziekenhuis gedaan te hebben. De andere reden is dat ik echt een hekel heb aan prikken (wat ik dus elk jaar moet doen ☹). Ik denk dat meer kinderen daar wel last van hebben. Ik hoop dat ik daar wat aan kan doen nu ik in de kinderraad zit.

Ik hou heel erg van sporten met name van judo, snowboarden en windsurfen. Ik zit al sinds mijn 6de op judo en heb nu de blauwe band en bruine slip. In de wintervakantie ga ik altijd snowboarden met mijn familie in Oostenrijk. We gaan naar Fun parken waar we trucjes doen (het gaat niet altijd goed ) en snowboarden soms buiten de piste, wat natuurlijk heel cool is. Na sneeuw hou ik ook heel erg van water. Soms gaan we in de weekenden naar het Slufter kyten, windsurfen of gewoon lekker uitwaaien. Ik denk dat sport en bewegen voor iedereen goed is, ook als je ziek bent. Hopelijk kan ik ook daar iets mee doen in de kinderraad.

Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.