Ziektes en aandoeningen

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Afstaande oren:

Flaporen worden in het ziekenhuis afstaande oren genoemd. Ze heten zo, omdat ze wat verder van je hoofd afstaan. Als je oren meer dan twee centimeter van je hoofd afstaan, zijn het afstaande oren. Een operatie kan je van je flaporen afhelpen. Een plastisch chirurg doet zulke operaties.

Weetje:

Ongeveer 1 op de 20 kinderen heeft afstaande oren.

Allergie:

Iedereen heeft een alarmsysteem dat reageert als er gevaar is. Bij sommige kinderen is dat systeem heel gevoelig afgesteld. Deze kinderen reageren dan op stoffen van buiten die normaal helemaal niet schadelijk zijn en waar de meeste kinderen geen last van hebben. Een reactie van dit alarmsysteem zou dus eigenlijk niet nodig zijn, maar gebeurt bij allergische kinderen toch. De stoffen waar je allergisch op kan reageren worden allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn graspollen en boompollen, huisstofmijt, huisdieren en voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld koemelk, ei of pinda.

Als je allergisch reageert, kun je verschillende klachten hebben. Bijvoorbeeld een verstopte neus of niezen, prikkende rode ogen, benauwdheid maar ook buikpijn of diarree kan voorkomen. Er zijn verschillende anti-allergie medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat jouw allergieklachten overgaan als je per ongeluk toch in contact bent gekomen met iets waar je allergisch voor bent.