Kinderoncologie (kinderkanker)

Voor je dit kunt begrijpen, moet je eerst weten dat je lichaam uit miljarden cellen bestaat. Die cellen kunnen zich delen. Eén cel worden er twee. Twee cellen worden er vier en ga zo maar door. Er komen elke dag een heleboel nieuwe cellen bij. Er verdwijnen er ook elke dag een heleboel. Gelukkig wel, want anders wordt het wel erg druk in je lichaam… Je merkt daar zelf helemaal niets van, jouw lichaam regelt dit zonder dat je daar iets van merkt. Het is belangrijk dat er ongeveer evenveel nieuwe celen bijkomen als er verdwijnen.

Bij kanker gaat er iets mis met die cellen. Een van de cellen gaat kapot en wordt ziek. De zieke cel gaat zich delen en delen en al deze cellen zijn dan ook ziek. Het zijn kankercellen. Ze zitten op een kluitje en duwen gezonde cellen opzij. Daardoor kunnen de gezonde cellen hun werk niet meer zo goed doen, en word je ziek . Ze kunnen ook in je lichaam op een hoopje gaan zitten en dan groter worden of op verschillende plekken gaan zitten. Dan kun je op die plek pijn krijgen.

Om de zieke cellen te stoppen, krijg je speciale medicijnen en behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie; bestraling, een operatie of een combinatie daarvan.

Kanker is een heel nare ziekte. Er zijn heel veel verschillende vormen kanker. Van sommige kankersoorten genees je makkelijker dan van anderen. Wil je er meer over weten, kijk dan op de website van vereniging ouders kinderen en kanker. www.vokk.nl en www.skion.nl

Kinderoncologie (kinderkanker)