Overgewicht

Eén op de zeven kinderen is te dik, ook in Rotterdam en omstreken. Minstens 30% van de kinderen met overgewicht, blijven als ze volwassen zijn, ook te zwaar. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan voor jouw leeftijd en lengte normaal is. Niet een kilootje meer, maar veel meer. In het ziekenhuis noemen we dit obesitas. Er zijn twee belangrijke oorzaken voor overgewicht. Het kan komen door te veel eten en te weinig bewegen, maar soms ook door een ziekte. Overgewicht is niet goed voor je lijf. Het is ongezond en je kunt er erg veel last van hebben. Overgewicht wordt berekend met BMI (Body Mass Index). Je kunt hier meer over lezen op de website van het Voedingscentrum.

Omdat het belangrijk is om op jonge leeftijd te starten met de behandeling van overgewicht, heeft het Maasstad Ziekenhuis de Dikke Vrienden Club opgericht. De Dikke Vrienden Club is het behandelprogramma van het Maasstad Ziekenhuis voor kinderen met overgewicht. De Dikke Vrienden Club besteedt onder andere aandacht aan voeding en beweging. Maar ook aan de psychologische kant van overgewicht (zoals pesten en negatief zelfbeeld) en er wordt onderzocht of er misschien sprake is van een ziekte waardoor je te zwaar bent. De Dikke Vrienden Club is in groepsverband voor kinderen met overgewicht van 8 tot en met 12 jaar én hun ouders. Wij hebben ervaring dat het veranderen van eet- en beweeggedrag van het hele gezin, de grootste kans op blijvend succes biedt.

Kinderen en ouders die meedoen aan het behandelprogramma werken aan de volgende doelen:

  • Gezonder/minder eten
  • Toename van fitheid
  • Meer of anders bewegen/verbetering van conditie
  • Beter leren omgaan met pesterijen
  • Ontwikkeling beter zelfbeeld
  • Geleidelijk streven naar een normaal en gezond gewicht

Het behandelteam bestaat uit de kinderarts, psycholoog, fysiotherapeut en een diëtist. Om deel te nemen aan het programma moet je voldoen aan een aantal criteria, zoals wat er gevonden wordt bij het lichamelijk onderzoek en een psychologisch onderzoek.

Overgewicht